La MuuLa Muu

Cheese icon

Vanillijäätis 100 g tops, öko

  • 100g
Meie piim pärineb Pajumäe mahetalust Mulgimaalt ja/või Lõunapiima mahemeiereist Mõniste vallast, Võrumaalt. Kasutame täispiima (rasvasisaldus 3.8-4.2% ), mis saabub meieni toorpiimana, aga mis jäätise valmistamise käigus pastöriseeritakse. Ehk et jäätise sees sisaldub vaid pastöriseeritud mahepiim.
Meie rõõskkoor pärinevb Pajumäe mahetalust Mulgimaalt. Mõnel korral suviti, tipphooajal, kui jäätist läheb kohe eriti palju, tarnime rõõska koort lisaks ka Hollandi mahemeiereidest.
Suhkrul on jäätise sees kaks peamist ülesannet - muuta magustoit magusaks ja tema tekstuur pehmeks ja kreemiseks. Esimese ülesandega saaksid hakkama ka mõned alternatiivsed magusained (steevia, eritrütool), aga suhkruta saaksime toote külmutamisel valge jäätunud tellise. Suhkrut oleks võimalik asendada ka näiteks mee, agaavisiirupi või datlitega ning mõnedes toodetes me seda tulevikus ka katsetame. Meile tarnib maheroosuhkrut Nordic Sugar (nordicsugar.com).
Dekstroos on selline suhkur, mis külmub aeglasemalt kui tavaline roosuhkur. Nii kasutame me dekstroosi jäätistes, mis sisaldavab palju vett ning mille tekstuur jääks külmumisel muidu liiga jäiseks. Kasutame mahemaisist valmistatud ning Ungaris toodetud desktroosi, mille osakaal meie jäätistes on kuni 4%.
Piimapulbrit kasutame jäätise tekstuuri parendamiseks nendes sortides, kus jäätis muidu vesiseks jääks. Kasutame Saksamaal, Gläserne meiereis valmistatud madala rasvasisaldusega (2%) mahepiimapulbrit. Piimapulbri osakaal meie jäätistes on 2-3%.
Munadega on meil lugu selline. Vabakäigu mahemune ostame kas Äntu Mõisast või Kopra Karjamõisast. Koksime munad katki, eraldame munakollase, vahustame ning lisame siis jäätisesegu sisse pastöriseerimise käigus. Kuna muna pastöriseeritakse, siis salmonellat või muid ohtlikke baktereid pole munade pärast vaja karta.
Guarkummi on looduses kasvava guaaraoapõõsa seemnetest tehtud paksendaja. Guarkummi osakaal meie jäätistes on kuni 0,3%. Sünteetilisi lisaained me ei kasuta.
Jaanileivapuujahu on looduses kasvava jaanikaunapuu seemnetest valmistatud pulber, mis toimib emulgaatorina ehk aitab jäätise erinevad koostisosad kokku siduda. Jaanileivapuujahu osakaal meie jäätistes on 0,1-0,3%. Sünteetilisi lisaained me ei kasuta.
Vanilli on jäätiste sees tihti asendamatu. Aga mahevanilliga on selline jama, et see on üks kallimaid vürtse maamuna peal (tundub uskumatu, eks) ning nii kasutame seda vaid retseptides, kus ta tõeliselt väärtust lisab. Kasutame jahvatatud vanillikaunapulbrit, mis on toodetud Madagasgaril.
Kasutame meresoola.
Toitumisalane teave 100g valmistoote kohtaGDA (2000 kcal)%GDA
kcal209,6200010,5
kJ881,40,00,0
Süsivesikud20,12707,4
Suhkrud20,19022,3
Rasvad13,07018,6
Küllastunud rasvad8,12040,4
Valgud3,7507,5
Sool0,263,3
Alkohol0,00,00,0
Monoküllastunud rasvhapped0,00,00,0
Polüküllastunud rasvhapped0,00,00,0
Kiudained0,0250,0

Oluline info suhkru kohta:
Suhkru osakaal tootes: 17,9%
Lisatud suhkru osakaal: 14,7%
Piimasuhkru (laktoosi) osakaal: 3,3%

Säilitada temperatuuril -18C. Peale avamist säilib kuni 1 nädal.

Kõik La Muu jäätised on tehtud mahepõllumajanduslikult kasvatatud toorainest. Nii palju kui võimalik, kasutame kohalike mahetootjate toodangut. See tähendab, et me teame, millisest talust on pärit ja kuidas on toodetud meie jäätises kasutatav lehmapiim, rõõskkoor, munad, marjad ja puuviljad. Samas, kuna Eesti asub seal, kus ta asub, peame päris palju kraami siiski importima. Selle juures on meil kolm peamist ülesannet: 1) tagada, et mahetooraine kvaliteet oleks väga hea; 2) et tootmise ja transpordi ökojalajälg ei oleks ebamõistlikult suur ning 3) et tooraine tootnud farmerid saaksid tehtud töö eest õiglase tasu.