La MuuLa Muu

Cheese icon
Maapähkel

Vegan maapähklijäätis, öko

  • 400g
Sarnaselt mandlipiimale pole ju tegemist päris “piimaga”, aga koostöös mandlipiima ning kookosõliga suudab kaerapiim luua kreemise maitsekoosluse, mis ka vilunud koorejäätisefänni ära petab. Mandlipiim jõuab meieni Hispaaniast.
Noh, tegelikult pole see ju päriselt piim. Aga jahvatatud mandlitest saab mõnusalt siidise joogi, mis koos kaerapiimajoogiga või mõne teise taimse piimajoogiga moodustab meie vegan-jäätiste vundamendi. Mahetootena toodetud mandlipiim jõuab meieni Hispaaniast.
Maapähklivõid kasutame selles veganjäätises kahel kujul: osa segame jäätise põhja sisse enne jäätise külmutamist; osa lisame käsitsi vahetult enne pakendamist siiruviiirudena. Maapähklivõi saabub meieni Hiinast.
Suhkrul on jäätise sees kaks peamist ülesannet - muuta magustoit magusaks ja tema tekstuur pehmeks ja kreemiseks. Esimese ülesandega saaksid hakkama ka mõned alternatiivsed magusained (steevia, eritrütool), aga suhkruta saaksime toote külmutamisel valge jäätunud tellise. Suhkrut oleks võimalik asendada ka näiteks mee, agaavisiirupi või datlitega ning mõnedes toodetes me seda tulevikus ka katsetame. Meile tarnib maheroosuhkrut Nordic Sugar (nordicsugar.com).
Kookosrasv aitab täita sama ülesannet vegan-jäätistes, mida täidab rõõskkoor koorejäätistes - anda jäätise tekstuurile kreemisust ja siidisust. Kookosel on küll oma spetsiifiline maitse, aga targasti doseeritult ei hakka see jäätise põhimaitset segama. Meie kookosrasv on pärit Sri Lankalt või Filipiinidelt.
Dekstroos on selline suhkur, mis külmub aeglasemalt kui tavaline roosuhkur. Nii kasutame me dekstroosi jäätistes, mis sisaldavab palju vett ning mille tekstuur jääks külmumisel muidu liiga jäiseks. Kasutame mahemaisist valmistatud ning Ungaris toodetud desktroosi, mille osakaal meie jäätistes on kuni 4%.
Guarkummi on looduses kasvava guaaraoapõõsa seemnetest tehtud paksendaja. Guarkummi osakaal meie jäätistes on kuni 0,3%. Sünteetilisi lisaained me ei kasuta.
Jaanileivapuujahu on looduses kasvava jaanikaunapuu seemnetest valmistatud pulber, mis toimib emulgaatorina ehk aitab jäätise erinevad koostisosad kokku siduda. Jaanileivapuujahu osakaal meie jäätistes on 0,1-0,3%. Sünteetilisi lisaained me ei kasuta.
Kasutame meresoola.
Sidrunimahla on komponendiks päris mitmes meie retseptis ning seni oleme pressinud seda hooajalistest mahesidrunitest, mis saabuvad Hispaaniast. Aga retseptides, kus seda rohkem kulub (näiteks sidrunisorbett), kasutame ka vaadiga tarnitud sidrunimahla.
Toitumisalane teave 100g valmistoote kohtaGDA (2000 kcal)%GDA
Kcal221,7200011,08
kJ929,20,0
Süsivesikud21,22707,8
Suhkrud17,59019,4
Rasvad12,87018,3
Küllastunud rasvad4,12020,5
Valgud5,65011,2
Sool0,365
Alkohol0,00,00,0
Monoküllastunud rasvhapped0,20,00,0
Polüküllastuunud rasvhapped0,00,00,0
Kiudained0,4251,6

Oluline info suhkru kohta:
Suhkru osakaal tootes: 17,5%
Lisatud suhkru osakaal: 14,3%

Säilitada temperatuuril -18C. Peale avamist säilib kuni 1 nädal.

Kõik La Muu jäätised on tehtud mahepõllumajanduslikult kasvatatud toorainest. Nii palju kui võimalik, kasutame kohalike mahetootjate toodangut. See tähendab, et me teame, millisest talust on pärit ja kuidas on toodetud meie jäätises kasutatav lehmapiim, rõõskkoor, munad, marjad ja puuviljad. Samas, kuna Eesti asub seal, kus ta asub, peame päris palju kraami siiski importima. Selle juures on meil kolm peamist ülesannet: 1) tagada, et mahetooraine kvaliteet oleks väga hea; 2) et tootmise ja transpordi ökojalajälg ei oleks ebamõistlikult suur ning 3) et tooraine tootnud farmerid saaksid tehtud töö eest õiglase tasu.